Trach & Trace Malware waarschuwing!

Er is nieuwe malware (kwaadaardige software) in omloop die zich voordoet als een Track & Trace-bericht van postbedrijven. Zodra je het bijgevoegde bestand opent, activeert de malware zich en verspreidt zich via je mail contacten met alle gevolgen van dien.

 

Wat is malware?

Malware is een verzamelnaam voor kwaadaardige en/of schadelijke software. Het woord is een samenvoeging van het Engelse malicious software (kwaadwillende software). De grootste oorzaak van een malwarebesmetting is door gaten in software. Deze gaten kunnen via een ‘exploit’ misbruikt worden en zo kan men de computer infecteren. De gebruiker kan zelf ook de oorzaak zijn van een malware-infectie door het bezoeken van louche websites, zoals sommige adult sites, cracksites en sites met gratis mp3’s. Het gebruik van een USB-stick en andere removable media kunnen ook een malware-infectie veroorzaken.

De Track & Trace malware

De malware waar we in het geval van Track & Trace-berichten over hebben valt onder de categorie ransomware. Ransomware blokkeert de computer of de gegevens die erop staan en vraagt vervolgens geld van de gebruiker om de blokkade op te heffen.

 

Met dank aan Hans van Doorn voor de duidelijke uitleg!

Comments are closed.